En teori om människan del 1.

Jag har en teori. En teori om hur människan är uppbyggd.

[WORK IN PROGRESS. DATA IS SUBJECT TO CHANGE]

Männsikan är uppbyggd av två saker. Det Logiska Tänkandet och Känslor.
Känslorna sitter längst in. Ni kan få kalla det själen om ni så vill. Det finns tusentals känslor. En känsla för varje person man mött, en känsla för varje resa man gjort, en känsla för varje djur man klappat etc. in i det oändliga. Men alla känslor sitter på samma ställe i människokroppen. Längst in.
Varje person vi möter, varje låt vi lyssnar på, alla städer vi besöker kan liknas vid taggar. Dessa taggar sticker utan pardon rakt mot våra känslor och försöker sätta sig där. De försöker skada oss så att vi ska minnas dem. Lägg nu inte för stor vikt vid ordet "skada" eftersom en bra teaterföreställning inte är skadlig men den sätter ändå spår i vårt Innersta. Den ärrar oss så vi ska minnas den.
Vissa taggar är självklart vassare än andra. Att det unga tu får var$nadra på vita duken är ju inte hälften så trevligt som att själv få krypa ner hos sin älskade.
Nu är det dock så att våra Känslor bara kan ta en viss mängd "taggar" innan de kolapsar och vi mår dåligt.
Här kommer min andra del i teorin in. Det Logiska Tänkandet.

Det Logiska Tänkandet ligger som en hinna runt våra Känslor. Det bromsar upp och stöter bort de "taggar" som vi bombarderas med dagligen. Det bryter ner dem i små fragment som vi, med våra Känslor, kan behandla. Det Logiska Tänkandet är olika tjockt runtom våra Känslor och skyddar därför vissa delar bättre än andra.
T.ex:
En film handlar om ett sjukt barn som inte klarar sig förbi sin sjunde födelsedag utan dör och lämnar sina föräldrar i sorg.
En person med egna barn som ser denna film har troligtvis ett tunnt skydd vid denna del av sitt Känslocentrum. Det Logiska Tänkandet kan inte bryta ner de känslomässiga "taggar" som filmen sänder ut, och man träffas blir lätt påverkad (men ändå påverkad) av filmen.
En person utan barn har möjligtvis ett tjockare skydd vid denna del av hjärnan och Det Logiska Tänkandet hinner bryta ner "taggen" innan den träffar personens Känslor och denne blir inte lika rörd av filmen.

...more to come

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from aiglet. Make your own badge here.
hits