Monster delar

Alla delar. Det blir så mycket trevligare då.

En bild jag hittade på Internet. Leta efter Anna Visell för fler alster.

Amanda Visell har gjort bilden.

Snäll Roger

Vaknade bredvid Jennifer. Morgongrinig som vanligt. Lät henne gå upp och äta frukost och sov mig sen till hennes skola. Det var jag som körde, men det går att sova ändå. Kommer hem. Äter min egen frukost och tycker att det nog blir en ganska bra dag. Börjar skriva på två blogginlägg som inte kan publiceras här. De finns på annat håll. Ett av dem publiceras på tisdag as ordered. Nu verkar det här inlägget bli som min dag började: trevlig, solig och inte alls upprörd.

Men så händer det vissa grejer.

När jag sitter och komponerar tisdagsbloggen så vill jag självklart länka till den fantastiska video där jag visar mig naken inför hittills 85 tittare. Men när jag höjer volymen bortom rimliga gränser för jag inte hör vad jag själv säger anar jag att något inte är som det ska. Ser då till min förskräckelse att någon sate har varit inne och tryckt på "Copyright Infringement"-knappen. Av hela Internet ser 85 människor min video. 60 av dem är mina vänner och jag själv som sett videon mångdubbelt. Av resterande 25 är det en jävel som tycker att jag inte får säga det jag säger. Eller? Letar reda på filen på min dator och lyssnar för att se om jag kanske sjunger på Mamma Mia olovligen. Eller kanske citerar Dick Harrisson i bara mässingen. Det gör jag inte. Problemet verkar ligga på stereon i köket. I verkligheten. I Australien. I verkliga livet. På en skiva jag BETALAT. Med en artist jag betalat för att se live.

Problemet är att Lupe Fiasco spelas i bakgrunden. En kille som jag upplever som ganska schysst och trevlig. Men inte minst en duktig musiker. Hans bolag har alltså letat upp min lilla hemvideo och förbjudit mig att prata för att om man lyssnar noga kan höra deras husdjurs låt från skiva. En låt som, mind you, inte ens är en singel. Ingen som inte redan införskaffat och lyssnat igenom hela albumet inte kan identifiera. Så jag ser ingen som helst skada ske.
Rättelse: Två låtar

Det som häromdagen gjorde mig lite illa till mods och ifrågasatte mitt deltagande i Piraternas frammarsch över Sverige blev idag söndergrusat som en katt under en gräsklippare. Jag får kickar av vissa saker. Ibland. Det händer inte ofta. Men när det händer så är det ganska intensivt. Alla som har med skivbolag att göra kan fara åt helvete. Direkt, utan att passera "gå". Det blir inga extra 200 spänn för er inte.

Jag vet att Piraterna har "en" fråga. Enligt dem är det tre frågor men de grundar sig egentligen i en enda tanke om att Internet ska vara fritt. Jag skiter allvarligt talat i det. Med tanke på konversationen med Werner häromdagen så fick jag en klar bild av hur jag egentligen ser på det hela.

Jag ser inte Piratpartiet som någon lycklig framtid, och efter att ha p(i)ratat i några minuter med deras vice partiledare i Göteborg så tror jag inte att de själva ser sig som det. Men de har fått en hel generation som skytt politik som pesten att anstränga sig och visa intresse. De har ju för fan fått mig att engagera mig! Och det vet alla som känner mig väl nog att det inte är lätt. Inte alls lätt. De har dessutom fått andra partier att fundera över sin ställning till fildelning. Vänstern tycker ju numera om det, men eftersom de är ett riktigt parti måste de presentera bättre lösningar än "Fuck etablissemanget" innan de kungör sina åsikter. För det har ju inte Piraterna varit superduktiga på.

Jag ser dem som en katalysator. Och det vet man ju att en katalysator endast behövs en gång, när man vill få igång reaktionen. Sedan är dess roll överspelad.

Att sedan andra partier verkar fatta att internet är en grej man kan använda är ju också intressant. Men alldeles för sent. Som jag skrev i kommentaren till DN's nyhet:

Diskussion bland M : "Vänta lite finns Internet? Vad ska vi göra?!"
"Obama använde Internet. Det gick ju ganska bra för den killen, kanske vi skulle försöka med något sådant."

I rummet bredvid sitter S och tjyvlyssnar
*viskar* "Det verkar som att de ska gå ut på Internet."
"Va? Använda sig av Internet? Men de har ju jagat så mycket folk där?"
"Strunt i det. Vi måste ut fort som satan"

Två dagar senare springer C och MP efter S och M som rusar snabbt till Internets portar och slänger upp dem för att mötas av PP som är på väg ut.

"Ni är sena till festen, vi trodde aldrig ni skulle komma. Vi har precis klätt oss för att gå till er istället."


Ska göra en illustrerande bild på det för alla att titta på sen.

Poängen är iaf att jag idag innan min dag började gå åt helvete hittade en tidning på min bättre hälfts bord. Den var från SSU (Socialdemokratiska Arbetarpartiets ungdomsförbund) och i den kunde man läsa om "den nya fronten" internet. En stor bild prydde också den inledande artikeln. För att min återberättelse ska få trovärdighet och för att alla ska kunna skratta lika gott som jag är den här inscannad.

Yehhh.. Good luck with that.

Bildtexten lyder "SSU ska ragga röster på nätet. Cassanova-in-chief är Joakim Berglund, valledare."
För att förtydliga det jag redan sagt: Det är liksom lite sent. Ung Pirat (hur bra eller dålig den föreningen är vet jag inget om, men jag anar kvaliteten) har redan dessa "drömsiffror". De har närmare bestämt i skrivande stund 12.636 fler medlemmar än SSUs ynka 5431 (svenska wikipedia). Eller 3.32 ggr fler medlemmar än SSU. De är förbi innan startskottet ens har börjat. De äger internet. De är internet. Och det är inte för att alla pirater har bosatt sig på nätet för att jävlas med de större partierna. Tvärtom är det för att alla på internet har formats till det som idag är piratpartiet. För att citera Christian Engström:

"EU-parlamentet vill ha ett stort valdeltagande bland de unga. Jag tror inte att de har tänkt på vad de unga vill"

Och så är det. 2010 (valet i Sverige ni vet) kommer bli ett rekord-år. De första fallen av datalagringslagen (snart i en lagbok nära dig) kommer ha blivit synliga. Medlemsantalet kommer att ha vuxit. Guldpiraterna kommer att vara många och betydande. Skivindustrin kommer att släpas ut i rampljuset  från den plats de har likt det onda samvetet bakom myndigheternas öra.
Saker. Kommer. Ändras.

Idag är jag helt övertygad om att jag vill det.

Och jag tycker inte om när jag är arbetslös Werner. Det är långtråkigt.

Överlevnadsinstinkt **update** nu med önskelista

Läste för ett tag sedan på Gizmodo om en man som tyckte att vinyl var världens bästa. Inte bara världens bästa ljud, utan världens bästa allt. Han lade fantastiska pengar på att lyssna på ett, vad jag trodde, utdött ljud-format. Efterföljande lektioner kom och förklarade ytterligare var det riktiga ljudet befinner sig. Tydligen är det på vinyl. Inte alls på CD som jag trodde. Jag dammade av mina ömma föräldrars gamla skiv-samling och föröskte lyssna. Tyvärr satt de inte på $350.000 när det begav sig så skillnaden är inte märkbar. Åtminstone inte för mina öron. Det som dock märktes var att mitt hemmabiosystem inte riktig levererar vad man skulle önska sig. Den förstärkare som står här är det däremot inget fel på. Den har funkat länge och jag blev faktiskt smått bekymrad när den levererade bättre ljud än min pärla.

Som det ligger till i världen så uppstår det för varje aktion så uppstår en motsvarande lika stor reaktion. Detta gäller även folkrörelser. När folk börjar driva en sak starkt, sluter människor upp bakom dem. Men andra människor ställer sig även mot dem. I fallet Piratpartiet finns ju allt från "det är bra det ni sysslar med" till "vänligen lägg er ner och dö", och här ser man ju tydligt hur en reaktion skapar en annan. En fråga som uppstår i det ena lägret är "Hur ska vi få betalt?" och med vinylen i baktankarna så ska vi idag få oss en ny läxa i hur man får betalt.

En ny artikel på New York Post's hemsida idag (via det alltid förträffliga Gizmodo) visar en sak som fick mig att få gåshud. På riktigt. Som när man lyssnar på bra musik. Det är nämligen så att p åsenare tid så har barn och unga av idag inte bara vant sig vid att mp3 är ett undermåligt sätt att återge musik på. De har lärt sig att uppskatta och t.o.m. föredra detta. En skam i mina öron. Jag må kanske inte vara någon audiophil men jag hör åtminstone skillnad på en mp3-fil och en CD-skiva när man sätter de bredvid varann. Och jag vet vilket jag föredrar. Det är inte den sämre. Men som jag förklarade för två stycken sedan: en aktion skapar en reaktion. Det visar sig då alltså att musiekn inte alls är död.

Musiken lever!!!

Eftersom jag med en inkomst kommer lägga pengar på musik och efter vissa artiklar kanske t.o.m. lite vinyl-spelare så ser jag detta som en fantastisk grej! I Nya Zealand hade de i bättre skivbutiker vinyl av de senaste skivorna och jag blev redan då sugen på att införskaffa en spelare. Att handla med vinyl är heller inget som har dött ut. Men att få se siffror som 89% ökning under 2008 är ju för i satan fantastiskt! Länge leve musiken!

Och just det ja. Att då påstå att folk inte vill betala för musik kan ju få vara osagt då? Eller? För folk betalar. För kvalitet bl.a. Så håll käften och gör bra grejer om ni vill att folk ska betala. För jag har tankat både det ena och andra i mina dagar, men det finns just nu ytterst lite på min dator som inte representeras i min hylla av ett fysiskt objekt. Om nu det skulle göra saken bättre.

***Update***

Fan i helvete. Det finns grejer att få tag på i Sverige! Och de kostar lika mycket som en överprissatt CD-skiva. Dvs lagom mycket. Nu ska vi se här då. Önskelistan som blir (någon frågade om den häromdagen) ser väl ut så här då antar jag:

Åhhhhhh
Denna!
Mmmmmmm....
Du-du-du-duu
Ja tack
Inte dålig musik
AAAAAAAAAA (och priset)
Bra
Jupp
Herrhurrr
Hallå!
Bra skit
Jag betalar detta för en låt
1, 2, 3, 4
Heooo
I mina drömmar
Yep
Jag tar vad jag kan
Roskildeminnen

HIttar ytterst lite Fatboy Slim. Trodde han var en vinylare. Och ingen White Pony. Besvikelsen är enorm.

Och som en bonus följer här en liten WTF-lista
Vilken skiva är detta och jag trodde inte Sverige jobbade så här?
Sämsta låtarna hittar också till bästa formatet.
Inte släppt än. Trodde han hade gett upp.
Julklappstips till Per-Adam.
Soloprojekt?
Vill ha den andra skivan.
Hahahaha. Allvarligt. Det priset?
Bra namn är allt man behöver.
Minnen.
Jag vill ha Första albumet, damn you!
Har den redan. Och som med alla andra: Fel skiva.
Really?!
WTF? *fnitter*
Synd att allt utom en låt suger.
Hahaha....?

Så. Nu har jag gått igneom hela Megastores vinyl-sortiment. Det var jobbigt. Men nu får jag drömma. Och äta frukost.

Bongen informerar

Tydlgen är inte Java och Javascript samma sak. Alls. Men Joel informerar så gärna och hjälper till att upplysa. Jag sitter nu och försöker script fram en sida. Hittills förolämpar den besökaren och talar om vad klockan är. Två funktioner som jag tycker mig se alldeles för sällan på hemsidor av idag.

Övar även på konststycket att skriva utan att titta på fingrarna. Är man arbetslös och inte har något bättre för sig så är det väl lika bra att göra något istället för inget. 

Undrar också om jag ska slänga ut 2000:- idag också på en skärm som jag vill ha.

A-s-g-a-r-v !

Men vad i helvete!? 

Henrik Pontén har inte ens koll på något! "Vi diskuterar inte länkning och så vidare"? Really? REALLY? Jag fick uppfattningen att det var precis det ni gjorde. Hela tiden. Vem kan säga "ingen koll"?

Sen surfade jag in på en författarinnas blogg. Tycker inte om henne. hon kan ju inte skriva. Men det tyckar jag inte att någon kan på svenska. Jag är inget undantag. Svenska är ett hämmande språk. I VILKET FALL.

Hon är tydligen motståndare till framtiden (men helt klart förespråkare av FRAmtiden) och gillar inte människor som tycke rom hennes bok böcker. Hon har ju släppt två stycken. Halledudanedå som Emils mamma hade sagt. Hon är även enligt herr Josh_Tree inte så duktig på det här med upphovsrätten. Man får inte länka. Alls. Till något. Fråga Henrik Pontén. Gör det. Fråga honom varför ingen får uttrycka sig

Till saken (jag svamlar): hon skriver (om man söker på "pirate bay" i den lilla sökrutan) att domen inte handlar om fri kultur utan om folk som inte vill betala. Sedan länkar hon till newsmill.se

För att min poäng nu ska gå fram hos alla så följer här en snabb lektion i Internet-vett. Eller kunskap. Eller bara överlevnadsstrategi. När jag länkar till låt oss säga Penny-Arcade. Då vill jag göra någon uppmärksam på att den sidan finns. Men vill jag däremot berätta att världens bästa seriestripp kom ut i veckan, då måste jag använda en längre URL. Fröken Jinder förstår inte detta. Alls. Istället avslutas hennes blogginlägg med en länk till newsmills förstasida, med uppmaning om att läsa om Björn Ulvaeus. Detta var aktuellt första-side-stoff för exakt fem dagar sedan. Men se du Åsa. Saker ändrar sig. Och din länk får idag den 23e April kl 11:10 en rent av humoristisk effekt. 

På första sidan av newsmill idag ligger som artikel nummer två DEN HÄR

Eller för att citera Unni Drougge själv:

[Idag] vill jag demonstrera mitt avståndstagande från den snikna och maktlystna upphovsrättslobbyn som villigt såpar banan för storebrorssamhället, samt ge mitt fulla stöd till The Pirate Bay, genom att donera min senast utgivna bok. Den tryckta utgåvan har redan fått åtskilliga läsare att reflektera över och förändra sina liv. Det är framför allt det som driver mitt författarskap: att inspirera och påverka. Inte att räkna pengar. Dessutom tror jag inte att jag kommer att förlora en enda spänn på kuppen.

Ät mig Åsa. Ät mig!

Ett dämpat lugn

Jag är glad. Och de flesta är tydligen glada idag. Men så fort det ena slaget är vunnet väntar nästa. Kampen är inte över. Nu börjar striden om det som förut hette lagförslag 166. Uppgifterna går isär om huruvida det har bytt namn eller inte. Men det handlar precis som 138 (numera heter den nr 46) om hur Internet ska vara tryggt för användaren och inte något annat. Inte en penga-maskin. Inte ett propaganda-vapen med en enda riktning. Sägs något ska motsatsen kunna sägas tillbaka. Polis ska utreda brott. Inte BMGs koppelhundar.

Men brotten är idag inte vad de borde vara. Det finns fortfarande regler som hindrar fri kommunikation. Det finns fortfarande FRA. IPRED 2 är på gång. Och fler begränsningar som fortfarande inte är offentlig-gjorda.  Tänk på att det röstades 40 mot 4 igår. Det är fyra folk som tycker att det inte är bra med folks egna rättigheter. De med pengar har fortfarande makten att påverka. Men bevisligen så har folket också makt. Fler röster. Högre. Oftare. 20 Maj närmar sig.

Håll koll på framtiden.

Aj fan kan man säga

Inte nu! Inte idag!

The server is temporarily unable to service your request due to the site owner reaching his/her bandwidth limit. Please try again later.

Det är förvisso sista dagen, men inte alls för sent! Något kan och ska göras för alla som bryr sig. Och de är fler än man tror.

First they ignore you

Har aldrig i min dag dubbelpostat. Någonsin. Ok. En gång. Men det här är bara andra gången. Jag har hittat en ny favorit så jag fann det nödvändigt. Den kommer från Enligt Min Humla och är genial. Jag har sett många dåliga liknelser i mina dagar. Men den härt är för bra på att vara dålig så det är bara klockrent. Läs gärna hela inlägget. joshua_Tree kan sina blog-grejer.


Look, the people you are after are the people you depend on. We cook your meals, we haul your trash, we connect your calls, we drive your ambulances. We guard you while you sleep. Do not… fuck with us.

- Fight Club


Edit: bonus-citat från länken ovan
“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.” - Gandhi 


Lagförslag 138

Det kan tyckas jobbigt att sätta sig in i EU-politik. Många är inte ens lite positiva till hur EU bedrivs. Att betala medlemsavgift för att sedan rätta sig efter andra länders beslut och regler? Låte rinte klokt tycker många. Men andra tycker att det är bra att man med gemensamma krafter bekämpar problem och öppnar gränser länder emellan.  Jag ska försöka göra någon mer än mig uppmärksam på vad jag lärde mig så sent som i Lördags. Vad som berättas nedan är en kort version av vad som redan sägs på andra sidor på Internet och då är det här förhoppningsvis gamla nyheter.

 

Nu på tisdag sker en omröstning i Bryssel. Det handlar om ett paket kallat telekom-paketet. Det är alldeles för många lagar och regler som ska in i detta paket för att en vanlig människa ska orka bry sig ens lite. Problemet i detta är att det har ett starkt inflytande på hur vi i framtiden (som kommer sanbbare än du anar)  kommunicerar via internet. Eu håller nämligen på att ge bort all makt över internet till de som levererar internet. Nu tänker ju du att "Men, det har de ju redan! Vill de stänga av internet så gör det de." och har rätt i det. Till viss del. Problemet är att man som person har rätt till vissa saker. Och dessa rättigheter kommer att tas bort permanent om inte ett visst lagförslag läggs till i telekom-paketet.

 

Lagförslag 138 (och till viss del även 166) lägger till en viktig del i telekom-paketet. Den lägger till den delen som handlar om användarens rättigheter. Rättigheter som fri tillgång till det vi idag kallar Internet.

 

Ett möjligt och (enligt både motståndare och förespråkare) troligt scenario om inte 138:an kommer med ser ut såhär:

 

Telia erbjuder dig som kund ett värde-paket. Du får ringa, se på digital-TV och surfa. Allt ingår. Till ett fast pris varje månad. Hittills låter allti bra. Det är som det brukar. Det finstilta kommer dock kunna se ut på ett helt annorlunda sätt. De kommer utöver de extra avgifterna för samtal till mobil och begränsningen av vilka TV-kanaler du får se även avgränsa Internet. Basutbudet kan se ut på följande sätt:

 

Telia.se, sr.se, svt.se, NE.se, skattemyndigheten.se + en valfri mail-tjänst och en sökmotor.

 

Vill man ha andra sidor kommer det att finnas tillgängligt för extra kostnader. I paket eller styckpris finns det inget som hindrar telia från att själva välja. Visst blir du irriterad på att du inte har betalat extra när du ser att det går en skitbra film på TV1000? Hur skulle du känna dig om du var begränsad till endast yahoo och inte fick använda hotmail? Och nöjespaketets utbud av tv4.se och Henrik Schyfferts blog? Då skulle det kännas surt när grannen pratar om det där roliga på collegehumor, va? Och länkarkiv skulle behöva stängas ned eftersom ingen kan garanterat klicka på vad de vill. Och jag skulle sakna att få upptäcka nya pärlor dagligen. Verkligen sakna.

 

Läser på DN.se att Jörgen Samuelsson tycker att det inte är en mänsklig rättighet med fri tillgång till Internet. När han belyser det faktum att rättigheter inte har med internet att göra använder han en fråga som försvar.

 

Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter? Det finns en europeisk stadga om mänskliga rättigheter som gäller enligt EU-fördraget – varför stoppa in den i Telekompaketet?

 

Hur mycket pengar har den pojken fått genom att organisationer nått ut via Internet? Ge mig en siffra som är under skitmycket och du ska gladeligen få begränsa de sidorna åt mig. Folk kan ju med hjälp av Internet ge utan att anstränga sig nu för tiden! Den lilla pojken i Afrika lever längre tack vare att folk bryr sig. Ska vi begränsa hur de bryr sig?

 

Var som en bra människa. Maila de som mailas ska. Eller ring. De pratar svenska. De vet att de ska rösta. Du kan berätta varför de de ska rösta.

 

Lena Ek har redan sagt sitt. Men hon är inte själv på listan över människor som har beslutsmakt.

 

Gör något!


The city will consume you

Det här är det snyggaste jag sett på länge. Var är mit LEGO?!!?

På tal om kl. 11 idag: Någon som ska med till Göteborg på lördag?


**** Update ****

Hahahahahahah!!! Hahahaha! 

HAHAHAHA!!!!!

H-A! H-A! H-A! HA!!! Joey Tempest!!!! Hahahahahahahaa!


Ahaaaaaahahahahahaha!!

Gizmodo räddar

Har letat som en hel idiot efter en bild. Och tack vare Google reader (ny favorit) så hittar jag bilden via Gizmodo igen. Gott! Alla vinner! Eller ja. Inte enligt bilden.

Är det farligt? Eller bara dumt?

Den lever

Man skulle kunna säga att jag blev klar med min skateramp för en vecka sen. Och nu har jag åkt på den ett tag. det var ostabilt som fasiken i början. Musklerna orkar inte det de kunde innan vi drog från Taupo. Men det kommer tillbaka, och min ramp är faktiskt lite högre än den jag åkte i sist.

Mmm...

Det är åtminstone roligt att åka i den. I morgon har jag blivit bjuden att delta i åkande vid Frejahallen. Det blir säkert bra det också.

Wuheeeee! (Ramp till bräda)

Jag bygger en skateboard-ramp. Just nu är den trasig i ena kanten. Och den är sned. Och lite vinglig. Och den står ostadigt. Och det skevar lite mellan skivorna. 

Men bra blir det. I morgon blir den klar. Då får jag åka skateboard när jag är arbetslös. Fnitter.

Fuck. Off.

Ok. Steg ett mot undergång: Gör något du alltid sagt att du inte skulle göra. 
Steg två: Gör det riktigt jävla ordentligt. 

Jag fick ett mail från Rick Falkvinge nyss. Ni som vet vem vet varför. ***Update*** Fick mail från Andreas Svensson också.

Fuck. Me.

Heja saker som det här
Jag skulle vilja hänga mig själv. 
Men vafan ska jag göra då? Enda grejen jag bryr mig om. Jag vill inte ha gratis-saker. Det handlar inte om det. Jag har inte 75 spel och 100 Cd-album legit stående bara för att få ladda ner annan skit. Jag har det för att jag gillar det. Jag har mer än hälften av allt i min precious hylla för att jag en gång i tiden har laddat ner det och lyssnat/tittat/spelat det först. Snabbt. Enkelt. Effektivt. Jag har sedan köpt det. Så om någon någon gång i framtiden knackar på min dörr och undrar var all min Internet-trafik gör så ska jag snällt be dem fara åt fan.

Stim är fel.
Copyright är gammalt.
Pirat är inte dåligt.
Open source är nytt.

Jag säger inte att man ska sluta jaga folk som sysslar med ny teknik. Jag säger att ny teknik kommer vinna! Nu kan man iofs tycka att jag inte har rätt eftersom jag hämtar min info från en sida som, hör och häpna, är open source! Det kan tyckas att saker som får en gratis motsvarighet måste dö. Så är inte fallet. 

Sverige har världens bästa kranvatten har jag hört. Det är rent. Man kan dricka det. Det går att ta ur snudd på vilken kran som helst inom rikets gränser (och väl utanför iofs). Hur kan då något som är så bra, så gratis och så lättåtkomligt vara en marknad man frivilligt slår sig in ?

Eller åt andra hållet varför inte? I en etablerad bransch där tidningar och medier redan har sin bestämda plats kan man då slå sig in som uppstickare och erbjuda saker gratis? Holy shit guys! Det kan man

Nej. Det enda som vissa sorters människor håller på med är att upprätthålla f.d. lagar. Ex-paragrafer. Förlegade bestämmelser. Att man inte kan göra vissa saker på sin fritid längre. Det är framtiden för er. Alla ni som tror att ni tänker på artisters bästa. Alla ni som tycker att ni skulle vilja ha betalt för vad ni gör. Alla ni som tror att kulturen dör inom kort. 

Är det mer värt att döda det fria språket för att bevara en gammal form av kultur?

hits