Lagförslag 138

Det kan tyckas jobbigt att sätta sig in i EU-politik. Många är inte ens lite positiva till hur EU bedrivs. Att betala medlemsavgift för att sedan rätta sig efter andra länders beslut och regler? Låte rinte klokt tycker många. Men andra tycker att det är bra att man med gemensamma krafter bekämpar problem och öppnar gränser länder emellan.  Jag ska försöka göra någon mer än mig uppmärksam på vad jag lärde mig så sent som i Lördags. Vad som berättas nedan är en kort version av vad som redan sägs på andra sidor på Internet och då är det här förhoppningsvis gamla nyheter.

 

Nu på tisdag sker en omröstning i Bryssel. Det handlar om ett paket kallat telekom-paketet. Det är alldeles för många lagar och regler som ska in i detta paket för att en vanlig människa ska orka bry sig ens lite. Problemet i detta är att det har ett starkt inflytande på hur vi i framtiden (som kommer sanbbare än du anar)  kommunicerar via internet. Eu håller nämligen på att ge bort all makt över internet till de som levererar internet. Nu tänker ju du att "Men, det har de ju redan! Vill de stänga av internet så gör det de." och har rätt i det. Till viss del. Problemet är att man som person har rätt till vissa saker. Och dessa rättigheter kommer att tas bort permanent om inte ett visst lagförslag läggs till i telekom-paketet.

 

Lagförslag 138 (och till viss del även 166) lägger till en viktig del i telekom-paketet. Den lägger till den delen som handlar om användarens rättigheter. Rättigheter som fri tillgång till det vi idag kallar Internet.

 

Ett möjligt och (enligt både motståndare och förespråkare) troligt scenario om inte 138:an kommer med ser ut såhär:

 

Telia erbjuder dig som kund ett värde-paket. Du får ringa, se på digital-TV och surfa. Allt ingår. Till ett fast pris varje månad. Hittills låter allti bra. Det är som det brukar. Det finstilta kommer dock kunna se ut på ett helt annorlunda sätt. De kommer utöver de extra avgifterna för samtal till mobil och begränsningen av vilka TV-kanaler du får se även avgränsa Internet. Basutbudet kan se ut på följande sätt:

 

Telia.se, sr.se, svt.se, NE.se, skattemyndigheten.se + en valfri mail-tjänst och en sökmotor.

 

Vill man ha andra sidor kommer det att finnas tillgängligt för extra kostnader. I paket eller styckpris finns det inget som hindrar telia från att själva välja. Visst blir du irriterad på att du inte har betalat extra när du ser att det går en skitbra film på TV1000? Hur skulle du känna dig om du var begränsad till endast yahoo och inte fick använda hotmail? Och nöjespaketets utbud av tv4.se och Henrik Schyfferts blog? Då skulle det kännas surt när grannen pratar om det där roliga på collegehumor, va? Och länkarkiv skulle behöva stängas ned eftersom ingen kan garanterat klicka på vad de vill. Och jag skulle sakna att få upptäcka nya pärlor dagligen. Verkligen sakna.

 

Läser på DN.se att Jörgen Samuelsson tycker att det inte är en mänsklig rättighet med fri tillgång till Internet. När han belyser det faktum att rättigheter inte har med internet att göra använder han en fråga som försvar.

 

Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter? Det finns en europeisk stadga om mänskliga rättigheter som gäller enligt EU-fördraget – varför stoppa in den i Telekompaketet?

 

Hur mycket pengar har den pojken fått genom att organisationer nått ut via Internet? Ge mig en siffra som är under skitmycket och du ska gladeligen få begränsa de sidorna åt mig. Folk kan ju med hjälp av Internet ge utan att anstränga sig nu för tiden! Den lilla pojken i Afrika lever längre tack vare att folk bryr sig. Ska vi begränsa hur de bryr sig?

 

Var som en bra människa. Maila de som mailas ska. Eller ring. De pratar svenska. De vet att de ska rösta. Du kan berätta varför de de ska rösta.

 

Lena Ek har redan sagt sitt. Men hon är inte själv på listan över människor som har beslutsmakt.

 

Gör något!


Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from aiglet. Make your own badge here.
hits