Dags att bekänna färg!

Så har dammet lagt sig efter utannonseringen åtminstone. Nu väntar vi bara på att smutsen ska träffa fläkten och saker ska lanseras/övertas i höst. Men det är redan kraftigt förutbestämda åsikter från fildelarnas håll som gör sig hörda i bloggosfären. Jag hade velat reagera snabbare, men min hjärna jobbar inte så fort som hela internet och ärligt talat är jag glad för det. För nu vet jag vad jag tycker och har inget gammalt felaktigt uttalande att ångra.

Det finns två sidor av fildelningsstriden. I ena ringhörnan finner vi alla de som säger att de bara vill sprida kultur åt alla. I den andra finner vi bolag som iinte vill bli av med inkomster. Båda kombatanterna kommer nu att få visa vad de egentligen går för när Pirate Bay 2.0 (rätta mig om jag missat en version) lanseras. Detaljerna är sparsmakade, men utifrån vad som har sagts kan man dra följande slutsatser:
De som fildelar kommer att få ersättning i någon form av kredit. Huruvida detta kan översättas till IRLvaluta vid ett senare tillfälle står inte klart. Men det har antytts att så är fallet.
De som har skapat materialet (originalmaterialet vill säga) kommer även de att få ersättning på något vis. Detta för att inte strypa den nya ström av musik och film som kommer att växa framtiden.

Två personer kommer alltså att få betalt. De som skapar, och de som sprider. Precis som det är nu. Bara med den skillnaden att det inte längre är bolagen som sprider materialet utan den stora massan. Fansen. De som artisterna beror på.

Som följd av detta kommer de två grupperna att få sina ord prövade.

Å ena sidan har vi de som säger att de bara vill sprida kultur. Om de nu fortsätter på det spåret som blivit utstakat i diverse kommentar-fält på internet så blir det tydligt att de aldrig varit något annat än människor som avsiktligt velat skada konstnärer. Det nya systemet kommer nämligen (som det är utannonserat nu) inte kräva en kronas uppofring från fildelarens sida. Det skulle förstöra hela syftet med "fri kultur". Om man då istället väljer förlegade metoder för att inte stöjda de artister som man påstått sig älska, ja, då hade ju de andra rätt: Det handlar om stöld.

På andra sidan finner vi upphovsrättsinnehavarna & Co. Deras intentioner kommer också att sättas på prov. De har alltid påstått att det är artisterna som skadats. Och nu kommer artisterna få ersättning. Utan deras hjälp. Om de inte backar undan nu och upphör att trackasera fildelarna så är de lika falska själva. De behövs inte längre. Men om de påstår att de gör det efter det här, då borde det vara uppenbart för alla att de inte alls bryr sig om kulturen de heller: Det handlar om pengar.

Utåt sett två får. I själva verket är en av de en förklädd ulv. Det ska bli spännande att se vem det är. I värsta fall är det två vargar som slåss om samma kulturkadaver.

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from aiglet. Make your own badge here.
hits