En teori om människan del 3

Jag skrev så mycket i del 2 att jag beslutade mig för att splita den.

[WORK IN PROGRESS, DATA IS SUBJECT TO CHANGE]  

Likväl som vårt Logiska Tänkande  skyddar våra Känslor från olika saker utifrån, blockerar det även saker inifrån.

Vi sänder ju själva ut signaler, tankar, vinkar, ord och masa annat hela tiden. Dessa härrör från den plats där våra Känslor bor och eftersom våra Känslor sitter där de sitter måste allt vi gör (eller åtminstone tänker göra) passera genom det yttre lagret av Logik.
Vår Logik behandlar vår tanke/infall/känsla på ett liknande sätt på väg ut som på väg in. Om jag får använda mig av det hittills klumpiga ordet "tagg" (jag är öppen för andra förslag) som beskrivning av dessa känslor skulle detta kunna förklaras på följande vis:
Taggen ses över av det Logiska Tänkandet. Om taggen är för vass så kan den ändras lite, nötas lite eller som vi är vana att höra: "Man lindar in det lite snyggt". Detta för att inte skada personen det är riktat mot.
Exempelvis:
Din bästa vän har köpt en tröja. Den är mintgrön. Din vän pasar inte i mintgrönt. Din vän ser faktiskt ganska löjlig ut i mintgrön. Det är ju dock något som man inte kan säga rakt ut. Alltså väljer man ett annat ord än löjlig när man först ser den.

Beakta: Lägg inte för stor vikt vid ordet "skada". Det finns de tillfällen då man kan behöva linda in andra saker än elaka kommentarer. För sin egen eller andras skull.
Exempel:
Bruno och Josefin har varit tillsammans i 3 dagar. Josefin känner starkt för Bruno och hon tycker det är dags för de tre stora orden. Men hon är inte säker på att Bruno är redo att höra de tre orden. Därför väntar hon med dessa, och väljer andra ord och uttryck för att visa sin uppskattning.

Allt ovan beror givetvis på hur tjockt ditt Logiska Tänkande är och hur väl det skyddar. Ibland hinner tankarna/impulserna inte bearbetas ordentligt och man gör/säger saker som kommer direkt från Hjärtat. Detta kan både sluta väl och inte fullt så väl.
Exempel:
Du hinner inte tänka efter hur bra din vän ser ut att må i sin nya tröja. Ett högljutt fniss följt av en ganska dum kommentar slinker ur dig. Din vän blir lite chockad, ställer sig framför spegeln och blir tyst. Efter en lång stund börjar även din vän skratta och håller med. Mintgrön är verkligen inte rätt färg. I och med att vännen inser detta stärks er vänskap ytterligare.
Exempel:
Du vet att mintgrön inte passar din vän på något sätt. Du beslutar dig för att lägga fram det lite fint. Din vän förstår tyvärr att du ljuger och blir mycket sårad. Du blir utskälld. Er vänskap får sig en törn och ni förlorar en gnutta förtroende för varandra.

De gånger detta framträder tydligt är under inverkan av alkohol. Det Logiska Tänkandet tunnas ut under den tid då alkohol befiner sig i blodomloppet och vassa kommentarer blandat med "Åh-vad-jag-tycker-om-dig"-tal slinker ur människan titt som tätt.
Om någon frågar om ditt beteende senare så kan du ju lätt skylla på alkoholen. Att det var ölen som talade. Men jag tror inte att det funkar så. Öl kan inte prata. Den gör bara så att Känslorna blir mer exponerade. Återigen: På gott och ont sker detta. Sen har ju alkohol andra sido-effekter än bara detta så jag anser att just alkohol är mer av ondo än vad det gör nytta.


more to come...

Kommentarer:

Skriv en ny kommentar:

Namn
Kom ihåg mig?

E-post:

URL:

Kommentar:

Trackback
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from aiglet. Make your own badge here.
hits